Doğal Yetiştiricilik...

Köyönü Tarım, tüketiciye nasıl yetiştirildiğini ve ne yediğini bilme hakkı sunar.

Köyönü Tarım, toprağı olması gerektiği şekilde tarıma elverişli hale getirmek için doğal tarım ilaç ve gübre kullanır, bitki yetiştiriciliğinde doğal yöntemleri benimsemiş çevredeki üreticilerle işbirliği yapar.

Köyönü Tarım; doğal yetiştirdiği ürünleri Menemen, Aliağa, Foça, Karşıyaka, Evka, Bostanlı vb. semt pazarlarında yer ve zaman göstererek tüketiciye en temiz, en sağlıklı ve en ucuz şekilde sunar.

Köyönü Tarım; il, ilçe tarım müdürlüklerinden, ziraat odalarından ve doğal yetiştiricilikteki uzman kişilerden yardım ve eğitim alır.


Pazar, Aralık 15, 2013

Ege Yemekleri...

Ekşili Taze Börülce...

Ege yemeklerindendir. Börülceler birkaç parçaya bölünür...







Kılcığı çıkarılır. Kaynatılır...







İçine bol zeytinyağı ve ekşi konur. Kaşıklanır, çatallanır. Ama en çok ekmek bandırılır ve hatta ekmeğe sıkıştılarak parmaklar yalanarak götürülür. Bazen zarı çıkarılmış kuru soğan kaşık gibi kullanılır ve bu arada soğan diliminin yarısı gider...


Koruk ekşisi ile harikadır. Yemek sonu parmak sayımı yapılır...

...

Deniz Börülcesi...

Deniz börülcesi de Ege Yemeklerindendir. Meze olarak idealdir.




Deniz kenarlarında suların gel-git yaptığı tuzlu yerlerde kendiliğinden yetişir. Hiç bir kimyasal kullanılmaz. Besince zengindir...



Ayıklanır.Uzun parmak boyunda parçalar elle ayrılı...



Haşlanır...
İçindeki odunsu kısımdan ayrılacak kadar...

Sonra sıcak sıcak, yana yana odunsu kısım, dış etli kısımdan _ sıyırarak_ ayrılır...



Çeşitli şekillerde tüketildiği gibi; sadece zeytin yağı ve ekşili yapılarak yenir...

Afiyet olsun..

...

Soğan Sucuklu-Yumurtalı kavurma...


Ege yemeklerindendir. Hızlı ve doyurucudur...








Kuru soğan tam ortasından sucuk çıkarır..Taze iken soğan yerine de yenir. Tohumunu da buradan verir..





Soğan sucuğu önce küçük küçük doğranır, zeytin yağda kavrulur...







Üzerine yumurta kırılır...






Kaşık, çatal falan kullanılmaz....

...

mrDuran;

Yav! Halil Bey,

Yazmamışsınız, ama resimlerden anladığım;
sanırım ortak da istemiyor bu börülceli yemekler. Hep 10 parmak veya kalan parmaklar var karelerde.

Börülcesinin cinsinden mi ki...???).

Yöresinden değil, çünkü hiç bir şeyi ikramdan sakınmadınız size geldiğimde. 

Ama gel gör ki iş börülceye gelince, onu sizden hiç tatmadım.

Bu börülcede var bi şeyler. Hikmet-i Hüda olsa gerek.

Afiyetler olsun, sağlıkla inşallah.

Bir alacağım oldu gibime geliyor.

El işaret felan etmeyin lütfen

...

kılıç;

Deniz börülcesi deniz kenarındayız ama onunlada tanışıklılığımız yok damak tadı yörelere göre değişiyor galiba bu güzellik sadece meze olarakmı tüketiliyor öyleyse hiç şansımız yok malum yeşilaycıyız.
1 yıl önce kızım manisa saruhanlı bir aileye gelin oldu ama izmit te oturuyor onlarda zeytini kendileri yetiştirdikleri için bütün yemekleri börekleri pilavları bile zeytinyağlı yapıyorlar her yörenin damak tadı ayrı soğanlı yumurtayı deneyeceğim afiyet olsun...

...

Halil Önen;

Deniz kenarında suların gel-git yaptığı yerlerde yani tuzu yüksek alanlarda kendiliğinden olur. Yetiştiriciliğinin yapıldığınını duymadım.  Deniz tuzlu ortam yaratılırsa belki olur. 

Buralardan toplayıp getirip satıyorlar semt pazarlarında. Oldukça ucuz. 

Sadece meze olarak değil yemeklerin yanında ekşili salata olarak da tüketiliyor. Hatta ben sadece onu yerim...

Siz de bir sorun soruşturun mutlaka oralar oluyordur. Şimdi mevsimi. Bulabilirsiniz...

Daha çeşitli de yapılıyor ama biz en çok böyle seviyoruz. Yani zeytinyağlı ve ekşili. Doğal ortamda yetiştiği ve toplanıp satıldığı için ne bir kimyasal gübre ne bir ilaç kullanılıyor. 

Besin değeri de oldukça yüksek..

Tavsiye ederim. Bir yiyin bir daha bırakamazsınız...

...

Halil Önen;

Kaynadıktan sonra mutlaka içinden odunsu dokuyu çıkarmanız gerekir. Kolaydır. Yoksa tüketemezsiniz...

...

selis;

Tam Egeli Mutfağı olmuş burası.. 
Börülceler çıkmak üzere sanırım.. Pazarda görmedim henüz.. 

Çıksa da parmak sayımı yapsak 

...

altın_dal;


deniz börülcesi salatası:
malzemeler:

iki demet deniz börülcesi 
bir baş sarımsak 
yarım çay bardağı zeytinyağı 
iki limon 
yapılışı : deniz börülcelerini bol suda iyice yıkayın, daha sonra kaynar suda 15 dakika haşlayın ,haşlanan deniz börülcelerini kevgirle süzün , börülceleri soğuk buzlu suda 10 dakika bekletip tekrar süzün , börülceleri parmağınızla kök kısmından ,tutup ucuna kadar sıyırıp çekin, servis tabağına alın ,sarımsakları ayıklayın, havanda dövün ,limon suyu ve zeytinyağı ekleyin bir kaşık yardımı ile sosu karıştırın ,börülcelerin üzerine gezdirin.

...

elifbilge;

Amanın bunu görüverdimdi aklım gitti ah ah olsada yesek.Soğan sucuğuna bizim orda soğan erkeği derler 
Bir de bilirmisiniz bilmem prasa yaprakları yeşil iken salatalarda bol bol kullanılır soğan yerine ah nasılda yenir

...

Ekşili Yeşil Bakla...

Halil Önen;


Ekşili yeşil börülceyi sevdiğim kadar değil ama ekşili baklayı da severim. Dar zamanda yemekten keyif aldığım ve tek başına atıştırdığım bir yemektir...





Yeşil baklanın bol olduğu zamanda kabuklarından çıkarılan baklaların bir yanı çizilerek, haşlanır. Haşlanmadan konursa _yani yeşil iken _dondurucudan çıkartıldığında pişme sırasında duyulan o hafif koku duyulmaz...





soğutucudan çıkarılan haşlanmış baklalar içine biraz su konarak pişirilir ve süzgeçten geçirilir, suyu uzaklaştırılır...





Üzerine zeytinyağı ve limon sıkılarak yenir...

Kabuklarından ayrılıp ezilerek 'fava' şeklinde de tüketilebilir...

Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder