Doğal Yetiştiricilik...

Köyönü Tarım, tüketiciye nasıl yetiştirildiğini ve ne yediğini bilme hakkı sunar.

Köyönü Tarım, toprağı olması gerektiği şekilde tarıma elverişli hale getirmek için doğal tarım ilaç ve gübre kullanır, bitki yetiştiriciliğinde doğal yöntemleri benimsemiş çevredeki üreticilerle işbirliği yapar.

Köyönü Tarım; doğal yetiştirdiği ürünleri Menemen, Aliağa, Foça, Karşıyaka, Evka, Bostanlı vb. semt pazarlarında yer ve zaman göstererek tüketiciye en temiz, en sağlıklı ve en ucuz şekilde sunar.

Köyönü Tarım; il, ilçe tarım müdürlüklerinden, ziraat odalarından ve doğal yetiştiricilikteki uzman kişilerden yardım ve eğitim alır.


Çarşamba, Şubat 23, 2011

Evde Pekmez/Günbalı Yapımı

 Günbalı da denilen pekmez, beyaz çekirdeksiz üzümden yapılır.



İyice olgunlaşmış üzümler kesildikten sonra su dolu bir kapta iyice yıkanır.
Bir sepet ortalama 18-20 kg. kadardır.


Bir küçük çuvala bir sepet üzüm konur ve üzerine
bir elinin avucu kadar pekmez toprağı konur.

Gerçek adı 'marin' olan pekmez toprağı bazı yörelerde 'ak toprak' olarak geçer. Kireçli, beyaz bir topraktır.
Bildiğimiz topraktan farklı olan yanı pekmezin ekşimesini önleyerek kalitesini arttırmasıdır.
Şırayı mayalar, ekşiliğini alır.









Çiğnenir.





Odun ateşinde ısıtılır ve kaynamaya bırakılır. Ama tam kaynamadan ateşten indirilir.






Şıra yayvan kaplara veya tepsilere konur. Güneş altında 5-6 gün bekletilir, rengi koyulaşır.



Bu sürede suyunu kaybeden şıra azalır. Azalanlar bir kapta toplanmaya devam edilir.
Artık günbalı ismi verilen pekmez elde edilmiştir.
Kesinlikle metal kaplarda saklanmaz çünkü ekşir ve rengi kaçar. Cam ve toprak kaplar en idealidir.





Şıra kaplara seridikten sonra tüm arıların kapların kenarlarına konmaması için bir pamukla zeytin yağı sürülür.
Sinekler için de üzerlerine ince tel örtülür.


Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, üzüm şıra olduktan ve güneşte kuruma işlemi bitinceye kadar kesinlikle _bir damla dahi olsa_ suyla temas etmemelidir.
Yoksa köpürür ve tekrar kaynatmak gerekir.

Ayrıca pekmez yapımı ile gün balı yapımı biraz farklıdır.

Pekmez yapımında şıra tüm suyunu kaybedinceye kadar kaynatılır ve buralarda buna tava balı denir.

Gün balı yapımında ise şıra tam kaynamaya başladığında_biraz şıra kokusu alındığında_ indirilir ve güneşe serilerek suyunun uçması sağlanır.

Ayrıca az miktarda kalan tortu da kabın dibine çöktüğünden berrak bir renk elde edilir.




4 yorum:

  1. Hayılı uğurlu olsun Halil bey. Takipteyim.

    YanıtlaSil
  2. Büyük bir cesaret ve bu cesaretin adı liderlik Halil Önen Abim...liderlik zordur...bir insanı anlamak zor birçoğunu anlayıp hemfikri bulmak daha zor...tebrik ediyorum sadece cesaretin için...diğerlerini bende yaparım...:)saygılarımla

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir blog olmuş, hayırlı olsun, başarılar diliyorum

    YanıtlaSil
  4. günbalı kaymakçı da ora nın erkenci kara üzümü ile yapılır. meyve tadını koruğundan benim favori gıdam dır. hele tereyağı ile kavrulunca ekmeğe ban afiyet olsun. :)

    YanıtlaSil