Doğal Yetiştiricilik...

Köyönü Tarım, tüketiciye nasıl yetiştirildiğini ve ne yediğini bilme hakkı sunar.

Köyönü Tarım, toprağı olması gerektiği şekilde tarıma elverişli hale getirmek için doğal tarım ilaç ve gübre kullanır, bitki yetiştiriciliğinde doğal yöntemleri benimsemiş çevredeki üreticilerle işbirliği yapar.

Köyönü Tarım; doğal yetiştirdiği ürünleri Menemen, Aliağa, Foça, Karşıyaka, Evka, Bostanlı vb. semt pazarlarında yer ve zaman göstererek tüketiciye en temiz, en sağlıklı ve en ucuz şekilde sunar.

Köyönü Tarım; il, ilçe tarım müdürlüklerinden, ziraat odalarından ve doğal yetiştiricilikteki uzman kişilerden yardım ve eğitim alır.


Pazar, Aralık 15, 2013

Ege Yemekleri...

Ekşili Taze Börülce...

Ege yemeklerindendir. Börülceler birkaç parçaya bölünür...







Kılcığı çıkarılır. Kaynatılır...







İçine bol zeytinyağı ve ekşi konur. Kaşıklanır, çatallanır. Ama en çok ekmek bandırılır ve hatta ekmeğe sıkıştılarak parmaklar yalanarak götürülür. Bazen zarı çıkarılmış kuru soğan kaşık gibi kullanılır ve bu arada soğan diliminin yarısı gider...


Koruk ekşisi ile harikadır. Yemek sonu parmak sayımı yapılır...

...

Deniz Börülcesi...

Deniz börülcesi de Ege Yemeklerindendir. Meze olarak idealdir.




Deniz kenarlarında suların gel-git yaptığı tuzlu yerlerde kendiliğinden yetişir. Hiç bir kimyasal kullanılmaz. Besince zengindir...



Ayıklanır.Uzun parmak boyunda parçalar elle ayrılı...



Haşlanır...
İçindeki odunsu kısımdan ayrılacak kadar...

Sonra sıcak sıcak, yana yana odunsu kısım, dış etli kısımdan _ sıyırarak_ ayrılır...



Çeşitli şekillerde tüketildiği gibi; sadece zeytin yağı ve ekşili yapılarak yenir...

Afiyet olsun..

...

Soğan Sucuklu-Yumurtalı kavurma...


Ege yemeklerindendir. Hızlı ve doyurucudur...








Kuru soğan tam ortasından sucuk çıkarır..Taze iken soğan yerine de yenir. Tohumunu da buradan verir..





Soğan sucuğu önce küçük küçük doğranır, zeytin yağda kavrulur...







Üzerine yumurta kırılır...






Kaşık, çatal falan kullanılmaz....

...

mrDuran;

Yav! Halil Bey,

Yazmamışsınız, ama resimlerden anladığım;
sanırım ortak da istemiyor bu börülceli yemekler. Hep 10 parmak veya kalan parmaklar var karelerde.

Börülcesinin cinsinden mi ki...???).

Yöresinden değil, çünkü hiç bir şeyi ikramdan sakınmadınız size geldiğimde. 

Ama gel gör ki iş börülceye gelince, onu sizden hiç tatmadım.

Bu börülcede var bi şeyler. Hikmet-i Hüda olsa gerek.

Afiyetler olsun, sağlıkla inşallah.

Bir alacağım oldu gibime geliyor.

El işaret felan etmeyin lütfen

...

kılıç;

Deniz börülcesi deniz kenarındayız ama onunlada tanışıklılığımız yok damak tadı yörelere göre değişiyor galiba bu güzellik sadece meze olarakmı tüketiliyor öyleyse hiç şansımız yok malum yeşilaycıyız.
1 yıl önce kızım manisa saruhanlı bir aileye gelin oldu ama izmit te oturuyor onlarda zeytini kendileri yetiştirdikleri için bütün yemekleri börekleri pilavları bile zeytinyağlı yapıyorlar her yörenin damak tadı ayrı soğanlı yumurtayı deneyeceğim afiyet olsun...

...

Halil Önen;

Deniz kenarında suların gel-git yaptığı yerlerde yani tuzu yüksek alanlarda kendiliğinden olur. Yetiştiriciliğinin yapıldığınını duymadım.  Deniz tuzlu ortam yaratılırsa belki olur. 

Buralardan toplayıp getirip satıyorlar semt pazarlarında. Oldukça ucuz. 

Sadece meze olarak değil yemeklerin yanında ekşili salata olarak da tüketiliyor. Hatta ben sadece onu yerim...

Siz de bir sorun soruşturun mutlaka oralar oluyordur. Şimdi mevsimi. Bulabilirsiniz...

Daha çeşitli de yapılıyor ama biz en çok böyle seviyoruz. Yani zeytinyağlı ve ekşili. Doğal ortamda yetiştiği ve toplanıp satıldığı için ne bir kimyasal gübre ne bir ilaç kullanılıyor. 

Besin değeri de oldukça yüksek..

Tavsiye ederim. Bir yiyin bir daha bırakamazsınız...

...

Halil Önen;

Kaynadıktan sonra mutlaka içinden odunsu dokuyu çıkarmanız gerekir. Kolaydır. Yoksa tüketemezsiniz...

...

selis;

Tam Egeli Mutfağı olmuş burası.. 
Börülceler çıkmak üzere sanırım.. Pazarda görmedim henüz.. 

Çıksa da parmak sayımı yapsak 

...

altın_dal;


deniz börülcesi salatası:
malzemeler:

iki demet deniz börülcesi 
bir baş sarımsak 
yarım çay bardağı zeytinyağı 
iki limon 
yapılışı : deniz börülcelerini bol suda iyice yıkayın, daha sonra kaynar suda 15 dakika haşlayın ,haşlanan deniz börülcelerini kevgirle süzün , börülceleri soğuk buzlu suda 10 dakika bekletip tekrar süzün , börülceleri parmağınızla kök kısmından ,tutup ucuna kadar sıyırıp çekin, servis tabağına alın ,sarımsakları ayıklayın, havanda dövün ,limon suyu ve zeytinyağı ekleyin bir kaşık yardımı ile sosu karıştırın ,börülcelerin üzerine gezdirin.

...

elifbilge;

Amanın bunu görüverdimdi aklım gitti ah ah olsada yesek.Soğan sucuğuna bizim orda soğan erkeği derler 
Bir de bilirmisiniz bilmem prasa yaprakları yeşil iken salatalarda bol bol kullanılır soğan yerine ah nasılda yenir

...

Ekşili Yeşil Bakla...

Halil Önen;


Ekşili yeşil börülceyi sevdiğim kadar değil ama ekşili baklayı da severim. Dar zamanda yemekten keyif aldığım ve tek başına atıştırdığım bir yemektir...





Yeşil baklanın bol olduğu zamanda kabuklarından çıkarılan baklaların bir yanı çizilerek, haşlanır. Haşlanmadan konursa _yani yeşil iken _dondurucudan çıkartıldığında pişme sırasında duyulan o hafif koku duyulmaz...





soğutucudan çıkarılan haşlanmış baklalar içine biraz su konarak pişirilir ve süzgeçten geçirilir, suyu uzaklaştırılır...





Üzerine zeytinyağı ve limon sıkılarak yenir...

Kabuklarından ayrılıp ezilerek 'fava' şeklinde de tüketilebilir...

Afiyet olsun...


Sim Derma Ve Mum Çiçeği (Hoya)..

Sim Derma doğal bir 
Trichoderma harzianum suşu
(KUEN 1585) içeren mikrobiyal
bir gübredir...


Sim Derma bitki köklerini 
kaplayarak hızla çoğalır; çok 
gelişmiş bir kök hacmi ve kılcal 
kök oluşumu sağlar. Bitkilerle 
simbiyoz oluşturur...


Sim Derma tek bir uygulama 
ile bitkileri yaşamları boyunca 
korur ve güçlendirir, köklerin 
daha derinlere uzamasını 
sağlayarak kuraklıkta bitkinin 
suya ulaşmasını sağlar...




Sim Derma toprakta bağlı fosfor, mangan, bakır, demir gibi maddeleri çözer, yeşil aksamı geliştirir
çiçeklenmeyi teşvik eder, yüksek verim artışı sağlar, kimyasal gübreleri kısmen ikame edebilir. Kökleri 
tamamen sarıp kapladığı için patojen funguslara karşı etkin koruma sağlar...


Dozaj ve kullanma şekli


Tohum: 1 kg tohum 5-20 g Toz Sim Derma ile karıştırılarak kaplanır ve ekilir.


Fide: 200 g Toz Sim Derma 20 L suya karıştırılarak çözülür, fide kökleri daldırıldıktan sonra ekilir veya dikilen 
fidelerin kök boğazlarına 10-15 mL çözelti verilir...


Fidan: 1-2 g Granül Sim Derma fidanın dikileceği çukura 
serpilir, fidan dikilir ve Sim Organic ile sulanır
Ağaç: 5-20 g Granül Sim Derma doğrudan ağacın 
köklerine inen deliklere paylaştırılır, Sim Organic ile can 
suyu verilir...


Fide veya sera toprağı hazırlamada 1 m3 harca 
0.5-1 kg Granül Sim Derma karıştırılır...

Sim Derma Mikrobiyal gübreyi bu defa hoya_mum çiçeği_ larda kullanmak istiyorum. Hem granül hem toz formlarda yıllardan beri fide ve meyve ağaçlarında kullanıyordum. 

Sim Derma'nın bitki kökleri üzerinde hızla çoğalıp kökleri kaplayıp mevcut olan zararlıları _fusorium,pyhitum,botyrittis. cinera v.b_ ve fungusları, yaşam hakkı vermediği biliniyor...

Hoyaların _mum çiçeği_ kullanıldığı harca orman toprağı konduğunu biliyorum. Orman toprağı mikoriza mantarları için zengin bir toprak. Mikoriza mantarı da simbiyotik etki ile köklerin gelişimini hızlandırıyor ve sağlam kök oluşumu sağlıyor...

Ancak orman toprağı, hoya bitkisinin köklerine zarar verebilecek fungusları da içerebilir...

Sim Derma'nın yani Trichoderma harzianum ;(suşu(KUEN 1585))
Kökleri 
tamamen sarıp kapladığı için patojen funguslara karşı etkin koruma sağlayacağını düşünüyorum...

Aynı zamanda hoya için;

'
yeşil aksamı geliştirirçiçeklenmeyi teşvik eder'.. sözü yerli yerinde gibi görünüyor...
Sevgili Miss_Menas ile bu konuda görüştüğümde, orman toprağındaki _ hoya köküne_ zararlı mantarlara ve diğer zararlılara karşı kimyasal mantar ilacı _ fungisit_ kullanıldığını 'siz başka bir yöntem biliyorsanız kullanabilirsiniz' demişti...





Deneyelim dedik..
...

3 lt. suya 3gr. kadar Sim Derma _toz_ ...




konur..





eritilir...





şaşırtılan hoya köklerine bir çay bardağı kadar verilmek için hazırlanır. Aslında tüm orman toprağına veya tüm karışıma fısfıslamak daha güzel olurdu yaa; zamanın yok, akşama karar bitirmem gerekiyor. Çünkü burada hanım eli kullanılmıyor..

...



Kulağın boynuzu geçtiğini tarih onaylamıştır. Bize sadece tekrarı düşer.. 

Ustanın dediğine göre;

'gittiğin bu yolun dönüşü yoktur,
hakkını helal et usta'...





önce saksılar dezenfekte edilmeli...





sadece iç kısımları yıkanmalı...





tabakların içi de dezenfekte edilip yıkanmalı...

Bu kazaya uğramış parmağımı seviyorum. Beni kaybolmaktan kurtarıyor... 

Tüm işlemler için kadın eli değil ömrünün üçte birini işçilikle tamamlamış ve doğuştan çiftçi eli kullanılmamaktadır. Eğer bi daha dünya'ya gelirsem ve evlenirsem_ ki çok zor_ çiçek de seven insanın dişi olanını bulacağım..

...

Yerel saat 14.49.._üye 4 seyreden 104_ ..:)ve hoya harcına geldi sıra...




hoya harcına yarı yarıya orman toprağı ilave temek istiyorum...





biraz yarasa gübresi...





üç avuç kadar klino ve 2 avuç kadar leonardit...





Ve birkaç kg. kadar solucan gübresi..

...

Saksının en altına yıkanmış dere çakılı koymalıyım...





Fazla saksı suyunun alt delikten süzülüp gitmesini istiyorum. Ama ilerde kullanacağım gübrenin de gitmesini istemiyorum. Bunun için saksının dibine bir avuç kadar klino koyacağım. Klinonun verilen besinleri_ gübreleri_ uzun yıllar tutma özelliği var...

...


Galiba tırnağı boyalı bir yardımcı geldi..

...


Geldi...
Bu kız beni çok seviyor. Ben de onu...





Ne zaman darda kalsam _ sanki hissetmiş gibi_ köyden kız başına yardıma geliyor...





Çiçeklerle hiç işim olmadı bu güne kadar. Hanımın da öyle..Ve bir kızım var. Öğretmen ama öğretemediğimiz bir şey üzüm olup bize bakmasıydı...





Baka baka karacak, bu kara kız...





Al tarafı bir bakış değilmiydi, en yeşilinden...

...

Yaptığım harcı yarıya kadar saksıya dolduruyorum...





bu hoya çiçeği da diğer bir çoğu gibi güzel kök salmış... 





Sadece lav taşı, klino kullanıldı ve biraz suya seyreltilmiş hümik asit verilmişti..





Şaşıtma işlemi öncesi hoya çiçeğinin geleceği kök bölgesine bu lav taşlarından koyuyorum...





köklenmeye başlamış hoyayı bu bölgeye yerleştiriyorum...
O bölgeyi de lav taşları ile dolduruyorum. Bu köklenmeyi arttırdığı gibi çiçeğin kök bölgesinin sağlam olmasını sağlayacak...





Akşam zor yetiştirdim. En son hazılamış olduğum...


Trichoderma harzianum suşu
(KUEN 1585) içeren mikrobiyal
bir gübredir...

sülüsyonunundan bir er çay bardağı bütün hoyaların kök bölgesine döküyorum...





Yine akşam oldu, grupta bir kızıllık...





bir ay parçası!.. merhaba diyor geceye...

...

Evet her eve lazım..



Koşullar izin vermiyor ama 'O'nun zıraat mühendisi olmasını çok istiyorum. Tam bir çiçek kız, tam bir toprak kız aslında...
Ve tam bir hayvan sever;



'Midas' onun ellerinde büyüdü sayılır...